Några ord om det som pågår i Gaza, plus en fika

Jag fick äran att gästa Al Pitcher i hans nya serie som belyser den svenska fikakulturen. Det här avsnittet spelades in före den 7e Oktober, då allt gick åt fanders. Palestina - Israel är en konflikt vi många följt nära den senaste tiden. På X delar jag friskt saker som jag tror kan hjälpa de civila som drabbas i detta besinningslösa våld. Jag känner att det också är på sin plats att be om ursäkt för att det krävdes något sånt här för att jag och många med mig på riktigt skulle sätta oss in i vad som har varit en verklighet för människorna i området i decennier. Så lågt och dåligt av mig att inte veta mer än det jag visste innan. Nu, så långt efter Hamas hemska attack på civila i Israel och Israels oförlåtliga reaktion, vet jag långt mycket mer. Det som händer är hemskt och ska fördömas å det grövsta. Ingenting i världen rättfärdigar att man dödar små barn. Varken förtryck eller hämnd. Alla barn ska skonas men så är verkligen inte fallet just nu. Över 5000 registerade dödade barn, and counting. Och hur många som mötte sin död långsamt under raserade hus vill jag nästan inte ens tänka på. Fy fan, rent ut sagt. Att inte världen har bättre system för att förhindra det vi matas med nu, dag efter dag, är oacceptabelt. Vi som mänsklighet måste kunna skapa bättre system. Så att vi kan skydda alla som just nu är utsatta för occupation, folkmord och onödig och för tidig död. Många är oroshärdarna i världen, just nu fokuserar vi på Gaza och Västbanken, då man dödar barn, journalister, sjukvårdspersonal som aldrig förr.


I avsnittet med Al dricker vi kaffe från ett företag som vissa säger att man ska bojkotta för att stötta de civila i Palestina. Jag ber om ursäkt för om det upprör någon, jag hoppas på förståelsen för att det här producerades innan allt tog fart. Det här är svårt för mig, jag vet inte hur man ska hantera dessa situationer.

Jag hoppas vår fikastund kan bringa lite glädje i denna svåra stund och jag hoppas att de civila som drabbas på ett alldeles horribelt sätt just nu, ska få sin frihet och få leva sina liv i säkerhet. Stoppa bombningarna nu!